حقایقی درباره شیرهای طعم دار

1397/6/19 0:0
- شیر طعم دار نیز مانند شیر معمولی، دارای 9 ماده مغذی ضروری است که شامل کلسیم، پروتئین، ویتامین های D، A، B12، B2، B3 و پتاسیم و فسفر می باشد. این شیر در مقایسه با نوشیدنی هایی مثل نوشابه های گازدار و آب میوه های مصنوعی، دارای قند و کالری کمتری است

- مواد موجود در شیر کاکائو خیلی کمتر از نوشابه های گازدار و خوراکی های شیرین و چسبناک باعث پوسیدگی دندان می شوند.

 نوشیدن مایعاتی مثل شیرهای طعم دار، دهان را خیلی سریع تر تمیز می کنند.

برخی تحقیقات نشان می دهد، کاکائوی موجود در شیر کاکائو، دندان ها را از پوسیدگی حفظ می کند.

 

- مقدار کافئین موجود در شیر کاکائو برابر است با مقداری که در نوشیدنی های بدون کافئین وجود دارد. 240 میلی لیتر (یک لیوان) شیر کاکائو

دارای 2 تا 7 میلی گرم کافئین است. نوشابه های سیاه (کولا) 10 برابر شیرکاکائو، کافئین دارند.

- شیر طعم دار در عین حال که نیاز فرد به خوردن غذاهای شیرین را برآورده می کند، دریافت کلسیم و 8 ماده مغذی دیگر را افزایش می دهد.
شیر طعم دار بخوریم یا نخوریم؟
از نظر روان‌شناسي ذائقه كودك به طعم، نوع، بافت و شكل ظاهري غذا اغلب از شش ماهگي تا 16 ـ 15 ماهگي شكل مي‌گيرد.

اگر طعم شير معمولي مانع مصرف اين نوشيدني شود، مي‌توانيد گهگاه از انواع شيرهاي طعم‌دار استفاده كنيد، اما بدانيد اين شيرها در مقايسه با

انواع ساده آن به دليل چربي و شكر فراوان، كالري بالايي دارد و براي كودكان پروزن و بچه‌هايي كه زمينه‌هاي ارثي ابتلا به ديابت دارند، محدوديت مصرف دارد.

شیری که از دامداری به کارخانه های لبنی می رود، درجه بندی می شود؛ بهترین شیر، مختص خط تولید شیر استریلیزه است. شیری که کیفیت

آن یک درجه کمتر است، برای خط تولید شیر پاستوریزه فرستاده می شود و شیری که بدترین کیفیت را ارد، با کاکائو یا پوره میوه های مختلف طعم

دار می کنند. شیر بی کیفیت بار میکروبی بسیار بالایی دارد و گاهی ممکن است 3-2 بار پاستوریزه شود.

شیر یک فرآورده طبیعی پروتئینی است و پروتئین ها به حرارت بسیار حساسند بنابراین تحمل چنین فرآیندهایی آن هم چندبار، می تواند ارزش

غذایی شیر را کم کند. علاوه بر این، در صنعت غذا، فرآیند معجزه آسایی نداریم که ماده اولیه بی کیفیتی را به محصولی با مطلوب ترین ویژگی ها

تبدیل کند.

 

نكته مهم‌تر آن‌كه در اين محصولات اغلب از مواد طعم‌دهنده و رنگ دهنده‌اي استفاده مي‌شود كه اگر منشا طبيعي داشته باشد، مشكل‌ساز نيست

اما اگر شيميايي و سنتزي باشد، احتمال دارد در دراز مدت عوارضي براي مصرف كننده ايجاد كند بنابراين به دليل آن‌كه كودكان در سنين رشد بوده و

سلول‌ها و بافت‌هاي مختلف كبدي، كليوي، گوارشي و... بدنشان در حال تكثير و شكل‌گيري است، بهتر است والدين كمي حوصله به خرج دهند و

شير را به صورت خانگي با عسل، خرما، پوره ميوه‌جات و ... با درصد بسيار كم شكر طعم‌دار كنند و در اختيار كودك دلبندشان قرار دهند.

 
 

*****ارزش تغذيه‌اي شيرهاي طعم‌دار خانگي *******

 

شير عسل: با افزودن يك تا دو قاشق چايخوري عسل به يك ليوان شير ساده مي‌توانيد اين نوشيدني را تهيه كنيد.بر اثر تركيب شير با عسل، خواص تغذيه‌اي و ضدسرطاني آن دوچندان مي‌شود. اين نوشيدني بسيار نشاط‌آور و آرام‌بخش بوده و مي‌تواند كيفيت خواب را مطلوب سازد.

 

خواص ضدميكروبي آن براي كساني كه در معرض انواع عفونت‌ها قرار دارند همچون پرستاران، بسيار مفيد است. رفع‌كننده خستگي و سوء تغذيه

بوده و براي خوش خلقي و افزايش هوش كودك مفيد است. اما بدانيد ميزان انرژي عسل در مقايسه با قند و شكر برابري مي‌كند و بسيار پركالري

است. اين نوشيدني به دليل دارا بودن عسل آلرژي زا بوده و براي كودكان زير يك‌سال محدوديت مصرف دارد.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

توجه: از افزودن عسل يا موم آن به شير داغ خودداري كنيد. حرارت شير تا حدودي ويتامين‌هاي حساس عسل را تخريب مي‌كند.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

شير كاكائو: يك ليوان شير را گرم كرده و يك قاشق مرباخوري پودر كاكائو با كمي شكر به آن بيفزاييد. كاكائو حاوي تركيبات فنولي و اگزالات

زيادي است. اين تركيبات مي‌تواند با برخي از ريزمغذي‌هاي شير بخصوص كلسيم آن تركيب شده و از جذب آن بكاهد. اما به دليل آن‌كه در شيرهاي

خانگي كاكائوي كمتري استفاده مي‌شود، ميزان كلسيم شير بيش از تركيبات فنولي كاكائو بوده و حدود دو سوم كلسيم آن تحت هر شرايطي

جذب خواهد شد. در ضمن كافئين اين نوشيدني هم زياد نيست و در مقايسه با نوشابه‌هاي سياه كولا‌دار 10 برابر كمتر است و روي رفتارهاي

هيجاني كودك اثر سوئي نخواهد داشت.

 در منابع علمی، اشاره شده است که میزان جذب کلسیم در شیرکاکائو حدود 30 درصد کمتر است زیرا کاکائوی این نوشیدنی در خود فسفر دارد و

جذب کلسیم و فسفر هم با یکدیگر تداخل دارند. به طور کلی شیر معمولی از شیرکاکائو بهتر است ولی در مواردی که فرد اصلا نمی تواند مزه شیر

را تحمل کند، اما شیرهای طم دار یا شیر کاکائو را دوست ارد، مصرف این شیرها اشکالی ندارد.

 

توجه: به گفته متخصصان تغذيه، برخي از انواع شير‌كاكائو از شيرهايي كه بار ميكروبي بالايي دارد، تهيه مي‌شود. اين موضوع باعث افت كيفيت پروتئين و خواص تغذيه‌اي اين شيرها خواهد شد.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

شير قهوه و نسكافه: يك ليوان شير قهوه با ميزان شير بيشتر مي‌تواند يك سوم كلسيم مورد نياز بدن خانم‌هاي بالاي 50 سال را تامين

كند. ميزان تركيبات فنولي و كافئين اين نوشيدني كمي بيشتر از شير كاكائو بوده و بهتر است در كنار آن از مصرف ماست و پنير غافل نشويد. شير

قهوه براي افراد با فشار خون بالا، كساني كه تپش قلب دارند يا مادران شيرده چندان مفيد نيست.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

توجه: نسكافه‌هاي آماده به دليل دارا بودن مواد نگه‌‌دارنده و برخي اسيدهاي خوراكي، خوردگي ميناي دندان را دوچندان كرده و مصرف زياد آن

توصيه نمي‌شود. برخي از انواع شير كاراملي هم به دليل آن كه علاوه بر شكر از ميزان زياد چربي و تخم مرغ تهيه شده‌، به رغم كلسيم و پروتئين

باكيفيت، بسيار پركالري است.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

شير سويا: اين شير كاملا گياهي است و برخلاف تصور عامه با شير گاو مخلوط نمي‌شود. از نظر طعم و خواص تغذيه‌اي شباهت چنداني به

شير گاو ندارد. اين شير يك چهارم كلسيم شير لبني را داراست اما به جذب كلسيم در بدن كمك مي‌كند. پروتئين آن با پروتئين شيرگاو برابري

نمي‌كند اما چربي آن از نوع غير اشباع و فاقد كلسترول است. لاكتوز ندارد و سرشار از تركيبات آنتي‌اكسيداني (ضدسرطان) و مواد شبه هورموني

است. اين شير را هرگز جايگزين شير لبني نكنيد.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

توجه: شير سويا در برخي كودكان و نوزادان به دليل وجود برخي پروتئين‌هاي حساسيت زا موجب بروز آلرژي با علائمي چون استفراغ، گريه، اسهال آبكي و در موارد شديدتر موجب حساسيت آنافيلاكسي مي‌شود.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

شيربا پوره ميوه ها: با افزودن آبميوه، پوره، مارمالاد يا مرباي خانگي به يك ليوان شير، خاصيت اين نوشيدني را دو چندان خواهيد كرد.

توانايي هضم لاكتوز شير تعديل مي‌يابد و از همه مهم‌تر آن‌كه ويتامين C ميوه‌هاي تازه مي‌تواند قدرت جذب آهن و كلسيم شير را افزايش دهد. اگر

هم بخواهيد ارزش پروتئيني شير را بالا ببريد، مي‌توانيد آن را با غلات يا انواعي از مغزها يا به همراه خرما، كشمش يا مويز ميل كنيد.

 

 

تهیه کننده : مهندس آزاده آرام

 

 

کلمات کلیدی:
شیر.طعم     دار.    

تاریخ بروز رسانی:   16 مهر 1397

تعداد بازدید:   ۱

 


چاپ
< >